Liever luisteren? Dat kan hier in de podcast. Eet jij om te overleven of omdat je het grààg doet? Laten we het maar toegeven: eten is één van de plezantste dingen in het leven. Van de rijk gevulde feesttafel tot de snelle hap bij de frituur, van de eerste asperges à la Flamande tot de eenvoudige boterham met kaas. Eten, dat is genieten van smaak, geur, textuur en een gevuld gevoel. Soms is eten datgene waardoor je je gezond voelt, soms is het troost bij groot verdriet, soms is het samen vreugde delen, en soms is het gewoon je rammelende maag van antwoord dienen. ETEN, DAT IS EMOTIE. VEEL EMOTIE. De discussie over wie de lekkerste spagettisaus maakt. Het verlangen naar het gerecht dat je moeder altijd op zondag maakte. De fijne maaltijd waarmee je jouw liefde wil tonen aan anderen. Waar ook veel emotie rond leeft is vlees eten. We moeten er niet flauw over doen: als het over het klimaat gaat, over het milieu, over dierenwelzijn: bijna altijd is er een moment waarop de vleesconsumptie als één van de schuldigen wordt aangewezen. PROBLEEM De meeste mensen eten graag 'een goed stukske vlees'. Het aantal vegetariërs groeit dan wel in ons land, voor de meerderheid van de Vlamingen vormt vlees nog altijd een belangrijk deel van het voedingspatroon. (Klik om te tweeten) Onder invloed van dokters, tv-programma's en dieetgoeroes proberen we wel wat te minderen maar om nu te zeggen dat we er totaal afscheid van nemen? KUN JE VOOR GROEN STEMMEN ALS JE VAN EEN GOED STUKSKE VLEES HOUDT? Heeft het wel zin om voor Groen te stemmen als je af en toe nog graag een sappig biefstukje op je bord wil? Of als je chili con carne lekkerder vindt dan chili sin carne? Of als je liever een merguez op de barbecue legt dan een tofu-worstje? (Klik om te tweeten) Want vlees, dat is toch kei-slecht voor het milieu? Hoef je dus niet voor Groen te stemmen zolang je niet streng vegetarisch bent - of nog beter: veganistisch, dus he-le-mààl zonder dierlijke producten? MENSEN BLIJVEN MENSEN We eten al tienduizenden jaren dieren. Het vormt een efficiënte bron van proteïnen en levert snel calorieën. Vlees is op veel Vlaamse borden nog steeds prominent aanwezig en onze smaakpapillen zijn er op afgestemd. NIETS VERANDEREN DUS? Dat betekent echter niet dat er geen evolutie kan zijn. Dat je niet wat minder vlees kunt eten. Dat je niet kunt kiezen voor een kleiner biefstuk rechtstreeks uit de hoevewinkel dan voor een té goedkope lap vlees per acht verpakt. Dat je je geen vragen kunt stellen over een vleesproductie die meer gemeen heeft met grote fabrieken dan met een boerenstiel met hart en ziel. Dat je niet nieuwsgierig kunt zijn naar de alternatieven voor jouw vertrouwde chipolata-worst, cordon bleu of stoofvlees. BIJ MIJ AAN DE KEUKENTAFEL Ik geef eerlijk toe dat alle vlees van het menu schrappen in mijn groot gezin op veel protest zou stuiten. Dat hoeft ook niet. Het gaat er wel om dat we beseffen dat het anders kan én moet. Sommige mensen denken dat je niet voor Groen kunt stemmen zolang je nog vlees wil eten. Die mensen zien 'een groenen' als iemand die vlees- en plezier-loos door het leven gaat en die deze levensstijl ook aan anderen wil opleggen. Gelukkig staat dat héél ver van de realiteit. (Klik om te tweeten) JOUW VOORDEEL Door voor Groen te stemmen, toon je dat je voor kwaliteit kiest. Dat je geen geforceerd hyper-commercieel stuk vlees op je bord wil, maar wel een eerlijk product van een eerlijke landbouw, met respect voor dier, mens en omgeving. CONCLUSIE Ja, je kunt voor Groen stemmen als je van een goed stukske vlees houdt. Op die manier zorg je ervoor dat jouw maaltijd gewoon lekker is, zonder negatieve bijwerkingen voor jouw gezondheid, het milieu of de landbouw. Je weet wat te doen. Stem Groen.Je vindt Ilse Van Eetvelde in Oost-Vlaanderen als onafhankelijke op de 6e plaats voor het Vlaams Parlement voor Groen.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
Over Ilse Van Eetvelde, Oost-Vlaanderen,
|